Home / Uncategorized / Ako Mislite Da Je Normalan Pritisak 120/80 U Velikoj Ste Zabludi: Ovo Su Nove Smjernice

Ako Mislite Da Je Normalan Pritisak 120/80 U Velikoj Ste Zabludi: Ovo Su Nove Smjernice

Oglasi - Advertisements

Krvni pritisak kod osoba je svakako jasan pokazatelj onoga šta se dešava u organizmu. Svi koji iz nekog  razloga odu kod ljekara , jedna od prvih stvari koju ljekar uradi je svakako mjerenje krvnog pritiska.

 

Ukoliko je pritisak visok , on može prouzrokovati velike glavobolje i nesanicu , onosno veoma loše raspoloženje. Ukoliko pritisak prelazi sve granice tolerancije , u tom slučaju može doći do srčanog udara , odnosno moždanog ili nekih srčanih bolesti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Smatra se da je normalna vrijednost krvnog pritiska 120/80 , a u slučaju povišenih vrijednosti , trebali bi odmah konstultovati doktora. Prema novim smjenicama , ta vrijednost je povišena za deset gornji pritisak , sada se normalnim smatra pritisak 130/80. Nekad sde normalnim smatralo i pritisak 140/90 , ali ove smjernice se više ne smatraju relativnim. U svijetu broj pretilih ljudi raste. Oni naime imaju loše prehrambene navike i u visokom su riziku kada je riječ o povišenju hipertenzij. Česti simptomi visokog pritiska su glavobolja , nesanica , bol u grudnom košu , i zujanje u ušima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Powered by keepvid themefull earn money