Home / Magazin / Crnalić: Inicijatori Zakona o nepokretnoj imovini RS neće krivično odgovarati

Crnalić: Inicijatori Zakona o nepokretnoj imovini RS neće krivično odgovarati

Oglasi - Advertisements

O pravnim posljedicama neprovedbe odluka visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Christiana Schmidta i uknjižbe državne imovine na entitete, sankcijama protiv bivše glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, o slučajevima Davora Dragičevića i Muriza Memića, razgovarao je N1 sa advokatom Asimom Crnalićem.

Suspendirani Zakon o nepokretnoj imovini RS je službeno stupio na snagu. Isto važi i za odluku Christiana Schmidta. Da li to može izazvati pravne pometnje, Crnalić kaže:

“Očigledno su se političari u RS odlučili da ne primjenjuju odluke visokog predstavnika čije odluke su zakon i pravno su valjane. Svako onaj koji knjiži po Zakonu o nekretninama RS izlaže sebe krivičnoj odgovornosti. Visoki predstavnik ima pravo da Zakon stavi van upotrebe.”

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ko može krivično odgovarti u ovakvoj situaciji, da li su to predlagači, inicijatori ili samo oni koji provode zakon koji je suspendiran, Crnalić je jasan:

“Teško možete procesuirati onoga ko je donio Zakon i ko ga predložio. Nije krivično djelo ako ga donesete i nema odgovornosti dok se ne počne primjenjivati. Visoki predstavnik je institucija pravnog poretka u BiH. Oni koji ne poštuju njegove odluke izlažu se krivičnoj odgovornosti.”

Irfan Čengić iz SDP-a nedavno je kazao da i FBiH radi istu stvar, knjiži na sebe državnu imovinu i ta je praksa također upitna.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ne možemo držati lekcije i da FBiH bude vlasnik državne imovine. Treba biti doslijedan i biti pravedan prema jednima i drugima”, kategoričan je Crnalić.

U foskusu javnosti cijelo vrijeme je pitanje izgadnje BUK Bijele. S pravnog stanovišta, može li se reći ko je u pravu?

“To je političko pitanje. Ovdje je važno u kojoj mjeri se ti projekti mogu izvršiti u skladu sa pravnim propisima koji su na snazi. Na osnovu toga trebaju biti realizirani. Ako je to u skladu sa Ustavom i zakonom, može, ako ne, to je završena priča”, kaže Crnalić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na listi sankcioniranih Velike Britanije i SAD-a našli su se neki političari, ali i bivša državna tužiteljica Gordana Tadić.

“Bilo kakva sankcija, bilo kome, mora biti zasnovana na dokazima bez obzira o kome se radi. Moraju biti dokazi da je neko nešto počinio ako je to uradio. Velika Britanija i SAD trebaju dostaviti dokaze, i VSTV je to tražio od Britanije, i to će biti rješeno”, kaže Crnalić.

Davor Dragičević nedavno je kazao da se Crnalić raspituje zašto je on ispred Suda i kakvo se to okupljanje priprema? Crnalić kaže da se jeste raspitivao, ali da je došlo do nesuglasica.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ovdje je ni kriv ni dužan u fokus došao Asim Sarajlić, budući da je on političar pod sankcijama. Ja sam danima dolazio na Sud i vidim Davora i vidim da mu je hladno. Među nama advokatima je pravilo da tuđe klijente ne pitamo ništa drugo. Ja sam njegovog advokata pitao za Davora, što je njegova osnovna ideja i dobio sam objašnjenja. Kolega Feraget je to rekao, ali je on zamijenio identitete.

Dodao je da je nedopustivo da Davor na onakav način traži pravdu.

“Tužilaštvo mora pokrenuti istragu, ko je ubio njegovo dijete, kao i za Muriza Memića”, zaključio je Crnalić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Powered by keepvid themefull earn money