Home / Magazin / “PLATIĆEMO…” I ova zemlja će se povinovati Rusiji i njihovim pravilima zbog isporuke gasa?

“PLATIĆEMO…” I ova zemlja će se povinovati Rusiji i njihovim pravilima zbog isporuke gasa?

Oglasi - Advertisements

To je danas izjavio grčki ministar energetike Kostas Skrekas.

Glavnom grčkom gasnom preduzeću DEPA dospeva 25. maja račun za plaćanje Gaspromu aprilskih isporuka gasa, rekao je Skrekas za grčki radio Skaj, ne precizirajući u kojoj će valuti biti izvršeno plaćanje, prenosi Rojters.

– Platićemo na način koji neće kršiti sankcije i koji obezbeđuje energetsku sigurnost naše zemlje – naveo je on.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Skerkas je dodao da je Gasprom predložio način plaćanja, čiji se pravni, finansijski i politički aspekti procenjuju, i o čemu treba na sastanku ministara energetike EU sledeće nedelje da se postigne zajednički stav po tom pitanju.

Gasprom je u sredu saopštio da je obustavio isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj pošto su one odbile da plate račune za april u rubljama, što je narigoroznija uzvratna mera Kremlja do sada na međunarodne sankcije prema Rusiji uvedene zbog napada na Ukrajinu 24. februara, navodi britanska agencija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Grčka, koja se oslanja na ruski gas za više od 30 odsto svojih godišnjih potreba, ima ugovor s Gaspromom koji ističe 2026. godine.

Prema novom ruskom sistemu plaćanja, strani kupci bi trebalo da polože evre ili dolare na račun u Gasprombanci, koja bi ih konvertovala u rublje, prebacila na drugi račun u vlasništvu stranog kupca i i izvršila plaćanje u ruskoj valuti prema Gaspromu.

Zemlje članice EU su podeljene po pitanju ruskog predloga za obavljanje plaćanja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Portparol grčke vlade Janis Oikonomu izjavio je danas da je konvertovanje evra u rublje tehničko pitanje.

– Plaćali smo u evrima i plaćaćemo u evrima. Kako će se oni konvertovati u rublje je pitanje koje će biti razjašnjeno – rekao je on na redovnom brifingu za novinare, dodajuću da veruje da će ta procedura “biti kristalno jasnado kraja maja kada budemo morali da izvršimo uplatu Gaspromu”.

Best free WordPress theme

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Powered by keepvid themefull earn money