Home / Magazin / S*KS SA MUŽEM IM JE NIKAKAV I OGORČENE SU: Srpski terapeut otkriva zašto su žene koje PERU sudove nezadovoljne i NESREĆNE!

S*KS SA MUŽEM IM JE NIKAKAV I OGORČENE SU: Srpski terapeut otkriva zašto su žene koje PERU sudove nezadovoljne i NESREĆNE!

Oglasi - Advertisements

Stručnjaci u oblasti mentalnog zdravlja koji se bave interpersonalnom dinamikom među partnerima navode da su rezultati istraživanja pokazali da su žene koje uglavnom same peru sudove, znatno nezadovoljnije u vezi, češće se svađaju sa partnerom i imaju manju želju za intimnim odnosima u poređenju sa onima kojima partneri pomažu u pranju sudova.O ovoj temi govorila je i psihoterapeutkinja Milena Milanović u emisiji “150 minuta” na Prvoj i tom prilikom otkrila zbog čega se partneri najčešće svađaju i koje je najbolje rešenje za očuvanje emotivnog odnosa.

“Kada pričamo o ravnopravnosti među polovima i raspodeli kućnih poslova, nije tu samo po sredi pravda, da li su poslovi ravnomerno raspodeljeni ili ne. Po sredi je ljubav i osećaj brige, odnosno upućivanja pažnje jedni drugima. Kada bi parovi u osnovi slušali jedne druge i razumeli osećanja koja se kriju iza toga da li je neko nešto učinio, onda ne bi ni dolazilo do svađe i nesporazuma”, rekla je Milena i dodala:

“Kada muškarac opere sudove ili secka povrće dok žena priprema večeru, veoma često za nju to znači ljubav, da neko brine o porodici, a sve više je na snazi kohabitacija. To znači da ‘mi živimo zajedno, a nismo u braku’. Taj trend sa Zapada se proširio i sve više je prisutan ovde, a upravo to dovodi do trenda ravnomerene raspodele poslova”, otkrila je psihoterapeutkinja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, tvrdi Milena, za muškarca koji je ‘noseći u prihodima i stvaranju materijalne podrške porodici’, za njega je bavljenje kućnim poslovima od strane žene – takođe ljubav i podrška.

“Među parovima koji imaju ove probleme najveći je problem izostanak komunikacije. Nekako se sve prećutno podrazumeva, a zapravo jeste problem ta rodna ravnopravnost i sve veća angažovanja i uspesi žena u poslovima koji se smatraju muškim. Materijalni prihod muškaraca se akcentuje, a ženi se kaže: ‘Pa, htela si to, dobila si i sad zarađuješ, ali od tebe se očekuje uloga supruge i majke svakako'”, ističe Milena, a prenosi Žena.rs.

“Jedno od rešenja je platiti uslugu koja će da se obavlja jednom nedeljno, ukoliko je veliko angažovanje oba pola. Ako neko od partnera privređuje, a drugi je kod kuće, onda je vrlo upitno i to koliko angažovan partner treba da doprinese onome ko nije radno angažovan. Najbolje rešenje je komunikacija. Ako govorimo o balkanskom mentalitetu, muškarce nije sramota da rade kućne poslove. Tu se radi o uverenju da to nije njihov deo posla”, rekla je Milena.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Powered by keepvid themefull earn money