Home / Magazin / TAJNA PUTINOVOG NUKLEARNOG KOFERA Evo šta se dešava onog trenutka kada šef Kremlja naredi aktiviranje nuklearnog oružja!

TAJNA PUTINOVOG NUKLEARNOG KOFERA Evo šta se dešava onog trenutka kada šef Kremlja naredi aktiviranje nuklearnog oružja!

Oglasi - Advertisements

U svakom trenutku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu je na raspolaganju nuklearni kofer pomoću koga šef Kremlja može da naredi aktiviranje nuklearnog oružja.

Evo kako bi ruski komandni lanac funkcionisao u slučaju lansiranja nuklearnog oružja.

Ko traži da se lansira rusko nuklearno oružje?

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ruski predsednik donosi odluku o korišćenju nuklearnog oružja u skladu sa dokumentom iz 2020. pod nazivom ”Osnovni principi državne politike Ruske Federacije o nuklearnom odvraćanju”.

Jedna mala aktovka, poznatija kao Čeget, uvek je blizu predsednika i povezuje ga sa komandnom i kontrolnom mrežom ruskih strateških nuklearnih snaga. Nema dugme za nuklearno lansiranje. Umesto toga, šalje nalog za pokretanje komandi Generalštabu, prenosi Rojters.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Šta se dalje dešava?

Ruski Generalštab ima pristup šiframa za lansiranje i ima dva načina lansiranja nuklearnih bojevih glava. Može da pošalje šifre autorizacije pojedinačnim komandantima oružja, koji bi zatim izvršili procedure lansiranja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Postoji i rezervni sistem, poznat kao Perimetar, koji omogućava Generalštabu da direktno inicira lansiranje kopnenih raketa, zaobilazeći sva neposredna komandna mesta.

Ima li Rusija pravila o upotrebi nuklearnog naoružanja?

Doktrina 2020. predstavlja četiri scenarija koji bi mogli opravdati upotrebu ruskog nuklearnog oružja:

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

– upotreba nuklearnog oružja ili oružja za masovno uništenje protiv Rusije ili njenih saveznika

– podaci koji pokazuju lansiranje balističkih projektila usmerenih na Rusiju ili njene saveznike

– napad na kritične vladine ili vojne lokacije koji bi potkopao akcije odgovora nuklearnih snaga zemlje;

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

– upotreba konvencionalnog naoružanja protiv Rusije “kada je samo postojanje države ugroženo“.

Koje nuklearne sposobnosti ima Rusija?

Federacija američkih naučnika procenjuje da Rusija ima 5.977 nuklearnih bojevih glava, više od bilo koje druge zemlje. Od toga, 1.588 je raspoređeno i spremno za upotrebu. Njihove rakete mogu biti ispaljene sa kopna, iz podmornica i aviona.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Putin je nadgledao koordinirano testiranje ruskih nuklearnih snaga 19. februara. 20. aprila je na TV-u prikazan kako mu je vojska rekla da je interkontinentalna balistička raketa Sarmat, koja se razvija godinama, uspešno testirana za prvi put.

Da li je Rusija ikada upotrebila nuklearno oružje u ratu?

Ne. Do danas, jedina upotreba nuklearnog oružja tokom sukoba bile su atomske bombe koje su Sjedinjene Države bacile na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki 1945. godine, na kraju Drugog svetskog rata.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Powered by keepvid themefull earn money