Oglasi - Advertisement

Prema svemu što smo u zadnjih nekoliko mjeseci saznali, korona virus se najviše prenosi preko respiratornih kapljica, tj. preko zaražene osobe koja kašlje ili kiše, a manje preko predmeta i materijala, kako navode iz mnogih centara za kontrolu i prevenciju zaraze. Međutim, prema nekim rezultatima, korona virus može da se na nekim materijalima zadrži satima, pa čak i danima, a u to sve je uključena i naša odjeća.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Na našoj odjeći, koju koristimo svakodnevno može da se zadrže kapljice sa virusom, a stručnjak koji se bavi ovim istraživanjem je naveo: “ Znamo da se kapljica može osušiti pod nekim uslovima, što može biti brže kod vlakana koja su prirodna. Čuli smo da toplota i vlaga mogu da utiču na preživljavanje virusa na određenim površinama, ali zapamtite da je u Australiji 27 stepeni, a Tom Henks ga još uvijek ima.”

Postavlja se pitanje da li su neke tkanina podložnije zadržavanju virusa na njima od drugih, a Roberrt Amler koji je dekan u Školi za zdravstvene nauke u New Yorku je na ovo pitanje rekao da zavisi od tkanini koliko će dugo na njoj virus da opstane, jer su neki materijali porozniji od drugih, pa je još i rekao: “ Neki od istraživača vjeruju da vlakna u poroznom materijalu hvataju čestice virusa, suše ih i razdvajaju na dijelove. Glatke površine poput kože i vinila mogu se lako očistiti.”

Dr. Dženet Nešvat je dala svoje mišljenje pa je istakla da poliester, materijal koji je sličan spandeksu može da zadrži na sebi klice duže od na primjer tkanina koje su napravljene na bazi pamuka, koje umiju da dišu, ali da svakako svaka vrsta tkanine može da bude kontaminirana. naglašeno je da su studije koje su do sada sprovedene pokazale da virus najviše ostaje na materijalima kao što su karton, čelik, bakar i plastika, a na stavak teksta pročitajte

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here