Oglasi - Advertisement

Maslinovo ulje mnogima je prvi izbor kada žele da smršaju i njime zamjenjuju druga ulja, smatrajući da sadrži manje kalorija i da je zdravije.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Međutim, riječki kardiolog doc. dr sc. Alen Ružić, doktor koji je u roku od pet godina smršao 98 kilograma, otkriva da je vjerovanje da je maslinovo ulje dobro za mršavljenje jedna od najvećih zabluda o ishrani koje je čovjek ikad izustio.

Dr. Ružičić objašnjava: “Maslinovo ulje je izvrsna namirnica, najbolja masnoća za koju znamo, ali kao i druge masnoće, vrlo kalorična. Minimalna dnevna unosna količina masnoća je 10 grama (2 čajne kašičice) što daje 90 kalorija. Svako ko želi da smrša, trebalo bi da se drži ovog pravila, a salate nikako ne treba začinjavati uljem”.

Dakle, maslinovo ulje ne smije da se koristi pretjerano, ali dobra vijest je da za razliku od biljnog ulja ili masti, ima nizak nivo holesterola (loših masnoća).

Isto tako, maslinovo ulje je snažan antioksidans visoke hranjive vrijednosti, na kojem će vam tijelo biti zahvalno. Važno je samo koristiti ga umjereno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here