Oglasi - Advertisement

Ivan Šimonović, uopšte nije optimističan oko nastojanja međunarodne zajednice u borbi protiv posljedica pandemije koronavirusa pa on ističe kako svijet nisu zahvatile samo zdravstvena i gospodarska kriza, već i društvena kao i ekološka, za koje odgovor trenutačno nije spreman zbog stalnih previranja među zemljama članicama.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Pandemija koronavirusa zahvatila je te promijenila cijeli svijet. Osim što su ljudi nakratko zaboravili na sukobe i ujedinili se u borbi protiv zaraze, ona je zapravo donijela globalnu financijsku krizu, međutim i brojne druge društvene nepogode, koje su ostale u sjeni svakodnevnog izvještavanja o epidemiološkim i gospodarskim posljedicama. Ali jedan od onih koji su imali detaljniji uvid u globalno stanje za vrijeme pandemije jest stalni predstavnik Hrvatske pri Ujedinjenim narodima Ivan Šimonović, a koji je, zajedno s afganistanskom veleposlanicom Adelom Raz imenovan sukoordinatorom za sve inicijative Opće skupštine UN-a za sprječavanje pandemije te njenih štetnih posljedica.


Pandemija COVID-19 nastupila je nakon godina slabljenja multilateralizma kao i ljudskih prava. Nalazimo se na raskrižju. A prve reakcije na pandemiju snažno su ubrzale spomenute negativne globalne trendove, države su se zatvarale, presijecale trgovinske tokove, i pri odlučivanju o ograničavanju ljudskih prava u uvjetima nužde takođe kršile međunarodno pravo. S druge strane, sazrijeva shvaćanje da je to put u propast jer COVID-19 nije samo aktualna kriza, već i zvono za uzbunu. Bez multilateralizma i solidarnosti, ne samo da nećemo moći uspješno odgovoriti na pandemiju, nego ni riješiti pitanje klimatskih promjena i degradacije biološke raznovrsnosti, s obzirom na to da izazovi nisu samo zdravstveni, već i gospodarski, socijalni i politički- govori Šimonović.

Za nastavak kliknite OVDJE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here