Oglasi - Advertisement

Eh, sinko, sada mogu rahat umrijeti. Kazala je jučer nana Fata Orlović, bosanska heroina, nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu da će crkva koja je ilegalno sagrađena u njenoj avliji biti uklonjena. Desetine novinarskih ekipa posjetile su jučer Konjević-Polje, gdje živi Fata Orlović.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Svakoga je dočekala raširenih ruku. Sretna sa očima punih suza… Radosnica. Pokazuje slike sinova, kćeri, unučadi, svog rahmetli muža koji je ubijen u Srebrenici.

“Javila mi je ova moja kćerka iz Srebrenika da je gotovo. Nazvala me i rekla mi da se sad pripazim i da je Sud presudio da se to u roku od tri mjeseca skloni. Kako će, šta će, ja sad to ne znam”, počinje svoju pricu nena Fatima.

– Ima Boga, bolan. Ima! Ja se 20 godina borim, ali ne protiv crkve, nego protiv sile koju su drugi nametnuli, priča Fata držeći se jednom rukom za glavu.

Dok razgovaramo s njom, pokazuje slike svoje djece. Kaže, njih je državna sila i nepravda otjerala u Svijet, a mnoga tuđa djeca završila su u grobu.
Fata Orlović također konstatira: “Što će im crkva? Što će i džamija? Bolje je da su napravili neku fabriku. Crkva ovdje ne igra uloge Božijoj sudbini. Ali, da su napravili fabriku i zaposlili deset ljudi, ja riječ ne bih progovorila. Ma, ja sam Mustafi Ceriću rekla: Da si ti napravio džamiju, ja bih je uklonila. Ovo nije crkva! Klati, ubijati, natjerati djecu, tući ženu i onda napraviš crkvu! Ma, kome si je pravio, u ime čega??”

Tužbu je podnijelo 14 članova porodice Orlović rođenih između 1942. i 1982. godine, a koji trenutno žive u Konjević-Polju i Srebreniku. Fatin suprug ubijen je u genocidu u Srebrenici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here