Oglasi - Advertisement

Vladimir Kvačkov, legendarni pukovnik specijalnih snaga ruske obaveštajne službe GRU, stigao je u proljeće 1995. u Beograd sa spasonosnim planom za Srbiju. Milošević ga je bratski primio, zahvalio mu se i odbio ponudu!

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Kako navodi ruski medij, uprkos tome što je Jeljcinov režim bio spreman da se prikloni mišljenju zemalja NATO, ruske tajne službe stale su u zaštitu Srba, svojih tradicionalnih saveznika, zbog čega je u pomoć Beogradu stigao pukovnik Kvačkov ne bi li pripremio srpske specijalne jedinice za predstojeći obračun sa NATO-a, što je Milošević na kraju odbio uz razlog koji navodimo u nastavku teksta.

Ruski sajt navodi da su Kvačkov i oficiri specijalnih snaga GRU vjerovali da će prije ili kasnije NATO avioni bombardovati Srbiju i Beograd. Prema njegovoj procjeni, najprikladnije je bilo da se NATO avioni unište u bazi “Avijano” koja se nalazila na teritoriji Italije. Za iskusne službenike GRU poput Kvačkova, to je bio prilično očigledan plan, tako da su zajedno sa Srbima pripremali sabotažu u Italiji.

Međutim, kako se dalje tvrdi, tadašnji predsjednik Srbije, Slobodan Milošević, odbacio je tu ideju, a razlog koji se navodi je to da je vjerovao da se može dogovoriti sa Zapadom, kao i da Amerikanci ipak neće bombardovati Srbiju, što se kasnije ispostavilo kao loš plan… Milošević nije bio u pravu i vrlo je moguće da je kasnije zažalio, ali bilo je prekasno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here