Oglasi - Advertisement

Pojavom korona virusa u Kini, svi svjetski naučnici i ljekari počeli su za potragom vakcine i proučavanja virusa koji je bio sasvim nov u svijetu epidemiologa i virusologa.
Vjerovali ili ne od tada je prošlo osam mjeseci, a možemo slobodno reći da smo naučili mnogo toga o novom virusu, a svjedoci smo da se svaki dan objave neke novosti i ono što je najgore jeste da virus konstano mutira i samim tim pronalazak vakcine je skoro pa nemoguć.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Jedna stvar koaj zabrinjava naučnike jeste to što smo svi mislili da će dolaskom ljeta i toplijeg vremena virus nestati ili oslabiti kao što to biva sa repiratornim virusima ali on to nije uradio, nego je se još intezivirao i svjedoci smo da je na Balkanu gore nego u jeku pandemije.

Naučnici pokušavaju shvatiti način kako virus prolazi pored našeg imunog sistema, i konačno su pronašli odgovor. Imuni sistem se ne brani na vrijeme iz razloga što virus se kamuflira i ponaša kao protein, a ne kao virus. Zbog toga naš imuni sistem mu pomaže da se razmnožava,

Ovim otkrićem bi se proces pronalaska vakcine mogao ubrzati jer dešifriranjem strukture proteina bi značilo ubijanje tog virusa.
Ostaje nam da vidimo šta će se destii, a možda su upravo to uradili ljekari iz Rusije koji su najavili da imaju vakcinu.
Ko će ti ga znati?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here