Oglasi - Advertisement

Dvije česme , jedna sa hladniom vodom , druga sa toplom , nikako nisu praktične ako se nalaze na umivaoniku. U Velikoj Britaniji je tako . Tada neate puno izbora , ili ćte ruke oprati potpuno vrućom vodom ii hladnom . Nemožete nikako istovremeno prati pod dvije česme.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

 

Mnogi turisti koji posjećuju ovu zemlju , pitaju se koja je svrha  i čemu im služe dvije česme. Sigurno postoje i Britanci koji nemaju pojma zašto , kada je česma u kojoj se miješa topla voda sa hlasnom mnogo jednostavnija.

 

Naime odvojene česme u Velikoj Britaniji su takve iz tri razloga:

1-Historijski aspekt- Veliki dio kućišta u Velikoj Britaniji datira iz početka 19 i 20 stoljeća  , puno prije pojave modernih ventila i mješalica za vodu. Kad je vodovo uveden u te domove , to e napravljeno jednostavnim slanjem hladne vode izravno u kuhinju , kasnije se vruća voda dodavaa istovremeno.

2.To je zakon- Vjerovali ili ne u Velikoj Britaniji postoji zakon koji zabranjuje toplu i hladnu vodu iz kotla. U toj zemli ne postoji sustav centralnog grijanja ali svaka kuća ima plinski stup.

3.Ekonomski pristup-Kada koristite dvije odvojene česme , sva voda se u umivaoniku miješa u dovoljnoj količini za pranje ruku. Dakle trošimo samo onu količinu vode koja nam stvarno treba.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here