Oglasi - Advertisement

Kako je Nigerija od država koja je trebalo da bude predvodnik afričkog kontinenta postala jedna od najgorih zemalja za život, a toliko bogata?

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Godine 1960. kada je proglasila nezavisnost, nakon što je godinama bila britanska kolonija, Nigerija je sa nadom zakoračila u budućnost, ali je ubrzo doživjela državne udare i niz većih građanskih ratova. Na njenom čelu su se smjenjivale demokratski izabrane civilne vlade i vojne diktature, dok nije postigla naizgled stabilnu demokratiju godine 1999., a predsjednički izbori koji su se desili tek 2011. godine se smatraju prvim relativno slobodnim i poštenim izborima. Međutim, iako u ovoj zemlji trenutno ne bijesni rat, za razliku od Sirije i Jemena na primjer, ona se nalazi pri samom vrhu na listi zemalja u Svijetu u kojima je najgore živjeti, a u daljem tekstu ćemo navesti najveće razloge zbog čega je to tako, a kedan od najvećih problema Nigerije jeste i njen paradoks.

Nigerija se često naziva “afričkim gigantom” zbog svoje velike populacije od preko 200 miliona ljudi, što je čini sedmom najnaseljenijom zemljom na cijelom Svijetu i zbog najveće ekonomije na afričkom kontinentu.

Procjene iz ne tako daleke 2015. godine pokazuju da je oko 36,4 dece mlađe od pet godina u Nigeriji neuhranjeno, dok je stopa smrtnosti iznosila 117,4 na hiljadu stanovnika, pokazuju podaci CIA o ovoj zemlji, što je jako loše.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here