Oglasi - Advertisement

Farmaceut koji radi u jednoj od bolnica medicinskog univerziteta u gradu Pekingu, Vang Haing, je za medije izjavio kako zaštita maskama i rukavicama nije dovoljna u borbi protiv korona virusa. Dodao je da mnogi znaju da je nos kapija kada su disajni putevi u pitanju, te da se u njemu često sakupljaju mnoge prljavštine, to je zbog dlaka koje postoje u nosu, ali to se dešava i zbog raznih nabora koji se stvaraju u sluznici, te se na taj način u nosu sakuplja prašina, mikroorganizmi, ali i virusi.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Ovaj stručnjak svima predlaže da svaki dan, barem jednom dnevno, dobro ispraznite svoj nos, posebno ako dolazite sa posla ili ste bili nešto van kuće. To učinite onoga trena kada ste ušli u kupatilo, zajedno sa pranjem ruku i drugih dijelova tijela, a njegova je preporuka, da nos praznite i po nekoliko puta dnevno. Za mnoge ljude je dovoljno da nos isprazne sa mlakom vodom, ali najbolje je to raditi sa vodom čija je temperatura kao i vaša tjelesna ni previše hladna, ali ni topla, da ne našteti vašoj nosnoj sluzokoži

Ljudi koji imaju hronični rinihitis ovo treba da rade sa slanom vodom, a slanu vodu mogu da koriste i one osobe koje imaju često problem sa zapušenim nosom, jer takva voda smanjuje oticanje sluzokože i nosne šupljine. Glavu malo sagnite tako da vam voda ne ide direktno u respiratorni trakt, pa zatim uvucite malo vode sa jednom nosnicom, pa sve jako izduvajte, a nakon toga ćete sve to napraviti i sa drugom nosnicom. S obzirom da u nos pristižu prvi virusi i bakterije, upravo zbog toga je i preporuka da se on redovno ispire.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here