Oglasi - Advertisement

Sindrom nemirnih nogu jedno je specifično a koje podrazumijeva stanje koje sa sobom donosi nekontrolisanu potrebu za micanjem nogu, najčešće zbog nekog neobičnog osjećaja ili nemira.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

U većini slučajeva to se događa u večernjim satima, odnosno tokom ležanja ili sjedenja, a micanje nogu “svako malo” će da olakša taj ružan osjećaj, ali međutim, to ne znači da se ovo ne može javiti u bilo koje doba dana, pa isto to važi za starosnu dob.

Liječnici su utvrdili da se pogoršava stanje s godinama. Ono što je najgore je to što ovo utiče na vaš san, koji inače biva prekinut, što automatski utiče na ostatak vašeg dana, vašu koncentraciju, vaš manjak efikasnosti, a nerijetko i na pojavu glavobolje usljed nespavanja. Kako bi spriječili pojavljivanje ovog, ili barem ublažili simptome, treba popraviti par stvari u lajfstajlu, a takođe postoje i lijekovi koji mogu pomoći ljudima koji se bore s ovim problem.

Glavni indikatori RLS-a je konstantna potreba za micanjem nogu. Ovaj osjećaj obično počinje u momentima kada se zapravo vaše tijelo opušta i odmara, i to obično nakon dužeg perioda sjedenja ili ležanja, pa recimo nakon duge vožnje ili leta avionom. Istezanje, trljanje mišića, masaža ili hodanje će svakako ublažiti neke od simptoma.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here