Home / Uncategorized / Trebaju li i koliko često djeca jesti slatkiše? Ovakve informacije su uvijek dobrodošle roditeljima ili onima koji to planiraju biti (Foto)
Cute little girl with big colorful lollipop. Child eating sweet candy bar. Sweets for young kids. Summer outdoor fun. Preschooler kid with sugar lolly. Children having snack in a park after preschool.

Trebaju li i koliko često djeca jesti slatkiše? Ovakve informacije su uvijek dobrodošle roditeljima ili onima koji to planiraju biti (Foto)

Oglasi - Advertisements

Ugljikohidrati uneseni hranom u probavnom sistemu pretvaraju se u glukozu, koja putuje u krv i iz nje tijelu služi kao gorivo. Djeca koja su vrlo aktivna u igri, mogu postati tužna i razdražljiva, a raspoloženje im se vrlo brzo popravi ukoliko popiju slatko piće ili pojedu čokoladu.

Kada bi djeca sama planirala svoje obroke, vjerovatno bi se u najvećoj mjeri slatka jela našla na meniju. Djeca se danas nedovoljno kreću pa se višak energije unesene hranom pohranjuje u potkožnom masnom tkivu, od čega djeca postaju gojazna.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kada bi se i kretala srazmjerno unosu takvih namirnica, poželjno bi bilo da energiju nadomjeste složenim ugljikohidratima kojih nema u poslasticama, a čiji je glavni izvor voće i povrće. Stručnjaci kažu da djeci treba dati slatkiše, ali pod kontrolom i da roditelji uvijek imaju na umu sledeće o slatkišima:

– Daju obilje energije, a siromašni su vitaminima, mineralima i antioksidansima;

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

– Iz prehrane izbacuju druge namirnice, čime se gubi objektivan osjećaj gladi;

– Utječu na promjenu raspoloženja;

– Imaju visok glihemijski indeks, što ih svrstava u manje poželjne namirnice;

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

– Štete zubima i kostima;

– Nepovoljno utječu na crijevnu floru.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Powered by keepvid themefull earn money