Oglasi - Advertisement

Mnoge medunarodne finansijske institucije predvidaju ogromnu recesiju u Montenegru, i to gubitkom trecine prihoda od turizma slijedi pad od 5,6 odsto.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa


Prema procjenama medunarodnih ekonomskih institucija, kao što su Svjetska banka, Medunarodni monetarni fond i Becki institut za medunarodne ekonomske studije, Crna Gora ce zbog posljedica virusa korona doživjeti ogromnu recesiju te privredni pad bruto društvenog proizvoda cak od oko devet odsto. Najvecu štetu ce ustvari pretrpiti najznacajniji privredni sektor – turizam. Da bi ublažila posljedice, Vlada kreira pakete mjera, a ekonomska struka smatra da ce za oporavak crnogorske privrede biti potrebno mnogo više godina. Subvencije nece pomoci, vec samo pogoršati vec nezavidan položaj, a obzirom na to da one dolaze iz novih zaduženja.

Svetska banka je nedavno ocijenila da pandemija gura ekonomiju Crne Gore u naglu recesiju, prema njenim procjenama, ako Crna Gora izgubi jednu trecinu prihoda od turizma, pad privrede u 2020. bice cak 5,6 odsto. Ako izgubi polovinu tog prihoda, recesija bi mogla da dostigne i do devet procenata, navodi se u izveštaju.

Projektuje se da ce kriza usled kovida 19 gurnuti ekonomiju u recesiju i to prvenstveno zbog pada u sektoru turizma, koji ima mutiplikativne efekte na sve sektore – stoji u izveštaju Svjetske banke.

Kako je za “Novosti” kazao ekonomski analiticar Dejan Mijovic, Crna Gora je i prije epidemije bila u mnogo lošem finansijskom položaju. Industrija je prosto uništena, a citava privreda oslanja se na turizam.


Zabilježen je i pad stranih investicija zbog nepoverenja u crnogorsku privredu. Loša ekonomska situacija ali trenutno velika politicka kriza zajedno uticu na privredni ambijent, tako da ne možemo racunati na strana ulaganja, vec eventualno na pomoc medunarodnih institucija, tojest nova zaduženja – smatra Mijovic.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here