Oglasi - Advertisement

Američki predsednik Donald Tramp u ponedeljak je i zvanično potvrdio u Vašingtonu kako će značajno smanjiti najveći američki vojni kontingent u Evropi, stacioniran u Njemačkoj. Ovakav korak obrazložio je zapravo odbijanjem njemačke savezne vlade da ispuni cilj NATO: izdvajanje dva odsto bruto društvenog proizvoda za vojsku do 2024. a Njemačka vlada jeste značajno povećala budžet za vojsku, međutim je 2019. udio iznosio ipak samo 1,38 odsto BDP.
Tramp optužuje takođe vladu Angele Merkel i zbog nepovoljnog položaja Amerike na trgovinskom planu. A pritom mu je najveći trn u oku njemačko-ruski projekat “Severni tok 2” kroz Baltičko more koji samo što nije završen.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Najava smanjenja broja američkih vojnika u Nemačkoj sa 34.500 na 25.000 izazvala je baš žestoke kritike u Nemačkoj, pa je predsjednik “Levice” Ditmar Barč ocijenio kako je zapravo riječ o “ucjeni”, kakva je “potpuno nedopustiva” među partnerima u NATO. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg najavio je da će s ministrima odbrane članica u naredna dva dana razgovarati “o ovoj temi koja je značajna za savez”.

Politikolog Tomas Jeger, stručnjak za Ameriku sa Univerziteta u Kelnu, ocijenio je da je “situacija ekstremno opasna”, a prije svega zbog “nedostatka alternativa” za reagovanje na Trampovu inicijativu.


Pritisci će se pojačati, jer je američka vlada već najavila kako će proširiti sankcije zbog gasovoda na sve države koje na bilo koji način učestvuju u izgradnji – navodi Jeger.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here