Oglasi - Advertisement

Kada vam sleti na hranu, muha je ne pokušava pojesti, već po njoj ispušta sokove kako bi je omekšala i mogla pojesti u tekućem obliku, ali ovo čak nije najgori dio
Stiglo je ono vrijeme kada ne možete u miru jesti na terasi, a da vam ne smetaju dosadne muhe. Pa, što učinite kada vam jedna sleti na tanjur? Vjerojatno je samo otjerate rukom i nastavite jesti. No, jeste li se ikad zapitali je li vam taj neželjeni gost ostavio kakav “poklončić” na hrani?

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Postoji barem sto različitih bakterija i virusa koje muha može prenijeti, tvrdi Thomas J. Daniels, znanstvenik i direktor ekološkog laboratorija na Sveučilištu Fordham u New Yorku. Kada muha pokupi bakterije, može ih prenijeti svugdje oko sebe, a iznimka nije ni vaša hrana, čak i ako je muha na njoj boravila svega nekoliko sekundi.
Najviše bolesti širi dok – povraća
“Postoji rizik od zaraze i bolesti bez obzira na to što je količina bakterija koju stigne prenijeti u tom kratkom vremenu mala”, izjavio je Daniels za The Healthy. Ipak, veća opasnost dolazi onda kada muha povraća. Da, grozno je upravo kako i zvuči.

Kada vam sleti na hranu, muha je ne pokušava pojesti, već po njoj ispušta sokove kako bi je omekšala i mogla pojesti u tekućem obliku. Ovo čak nije najgori dio. Tjelesna tekućina koju ispušta po hrani puna je bakterija, koje se dulje zadržavaju u muhi, nego na njezinu tijelu, što znači da je puno veća šansa da se zarazite.

Koje sve mikrobe muha može prenijeti?
Neke od bolesti koje muhe mogu prenijeti prilično su opasne. Specijalist za infektivne bolesti Brent W. Laartz izdvaja Escherichiju coli, salmonelu, hepatitis A i rotavirus. Još jedna bolest koju prenose muhe jest šigeloza, koja uzrokuje proljev, visoku temperaturu i nepodnošljive bolove u trbuhu.

Ne morate odmah paničariti i bacati hranu na koju je sletjela muha. One najviše prenose zarazu ako su bile na sirovom mesu ili prljavim površinama, objašnjava dr. Laartz i savjetuje da održavate kuhinju izrazito čistom jer su tako manje šanse da se zarazite. Također, samo jedna muha na hrani neće vas zaraziti, veća je briga ako jedete negdje vani i svako malo na hranu sleti neka nova.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here