Oglasi - Advertisement

U vrijeme kada se svijet suočava sa koronavirusom, ipak druge bolesti poput svinjskog gripa i ptičijeg gripa također su počele zabrinjavati i nekoliko zemalja.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa


Jedna od takvih bolesti koja se pojavila u Kini, koja se još uvijek bori i protiv ove novonastale situacije sa koronavirusom, a sada i hantavirus.
Kineski Global Times je na Twitteru napisao kako je jedan muškarac u zemlji pozitivno testiran na hantavirus.
Prema državnim medijima, muškarac, stanovnik provincije Junan, preminiuo je u autobusu tokom putovanja u provinciju Šandong zbog posla u ponedeljak.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kažu da su hantavirusi porodica virusa koje prenose uglavnom glodari ali oni mogu da izazovu raznolike bolesti kod ljudi.
Naziv hantavirusa varira u zavisnosti od regiona, pa tako u Americi je poznat pod nazivom hantavirusi „Novog svijeta“, dok je u Evropi i Aziji poznat kao hantavirusi „Starog svijeta“
Ono po čemu ih možemo klaasifficirati je da hantavirusi novog svijeta mogu izazvati plućni sindrom hantavirusa (HPS), dok hantavirus starog svijeta može izazvati hemoragičnu groznicu sa bubrežnim sindromom (HFRS).

Simptomi hantavirusa su:

Hantavirusni plućni sindrom: Rani simptomi HPS-a uključuju umor, temperaturu i bolove u mišićima, posebno na bedrima, bokovima, leđima, a ponekad i u ramenima.
Zaražena osoba također može imati i glavobolje, vrtoglavicu, groznicu i stomačne probleme. A u slučaju kasnih simptoma, obično nakon četiri do 10 dana, može se pokazati kašalj te nedostatak daha.
To može biti i kobno u nekim slučajevima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here