Oglasi - Advertisement

Zanimljivu anketu sprovela je ekipa portala “Telegraf.rs” na ulicama glavog grada Srbije, Beograda. Oni su odlučili da provjere da li neko zna da Banjaluka ustvari nije glavni grad entiteta Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Pitali su redom ljude koji je glavni grad Republike Srpske, a gotovo svi su dali isti odgovor, a oni koji nisu, uopšte nisu željeli ni da odgovaraju na postavljeno pitanje. Inače, glavni grad Republike Srpske je prema članu 9. Ustava RS je Istočno Sarajevo, a najveći grad je Banjaluka, ali ne i glavni, iako se u gradu na Vrbasu nalazi sjedište većine institucija Vlade Republike Srpske. Banjaluka predstavlja politički, administrativni, finansijski, univerzitetski i kulturni centar Republike Srpske. Prema konačnim podacima Popisa stanovništva u BiH 2013. godine, Banjaluka sa širim područjem ima 185.059 stanovnika.

Osnovana je 1494. godine. Prema konačnim podacima Popisa stanovništva BiH 2013. godine za Republiku Srpsku koje je izdao Republički zavod za statistiku u Gradu Istočnom Sarajevu je popisano 59.916 stanovnika, a prema konačnim podacima Agencije za statistiku BiH 61.516 lica. Grad je osnovan 1461. godine, a anketu pomenutog portala možete da pogledate na linku ispod:

https://www.telegraf.rs/vesti/jugosfera/3104977-koji-je-glavni-grad-republike-srpske-svi-misle-da-je-banjaluka-a-to-nije-tacno-anketa

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here