Oglasi - Advertisement

Gorionik je sigurno jedna od najgorih bolesti , koja može da zahvati vaše voće ili povrće. Ova bolest se jednako pojavljuje na biljkama u staklenicima , kao i na otvoenom terenu. Simptomi ove bolesti se javljaju  na svim djelovima biljke: stabiljci , listiću , i plodu.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

 

Na samom plodu nema znakova ove bolesti , ali zbog gubitka lisne mase plodovi zaostaju u rastu , ostaju kovrčavi , deformirani , gorki su i gube tržišnu vrijednost. Prvi simptomi pojavljuju se na lišću starom 5 do 15 dana , u obliku pečenja veličine 15 mm , a bolest se prepoznaje po karakterističnom mozaik.

Samo kada se sjetie koliko ste truda uložili dok ste posadili to povrće , a ono vam se vrlo lako može uništiti. No , postoji čarobni prah , koji se do sda pokazao najučinkovitijim u očuvanju paradajza. Taj čudesni prah je soda bikarbona. Pripremite ga tako što će te staviti u dvolitrenu posudu dvije kašik sode i nekoliko kapi biljnog ulja , i isto toliko kapi organskog detrdženta. Alkalna reakcija stvorena nakon prskanja uništava gljivice jer više ne mogu živjeti. Ovaj postupak ponavjajte svakih sedam dana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here