Oglasi - Advertisement

Za danas jedna tema koja je povezana sa svjetskim dešavanjima, koja je u potpunosti zaokupljena sa korona virusom. Međutim, ne prođe niti jedan dan a da se ne desi nešto što cijeli covid 19 baci u sjenu. Tako zadnja 2 dana cijeli svijet je u apsolutnom strahu od toga šta će se desiti sa kineskom raketom, nad kojom je izgubljena sva moguća kontrola?

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Kako navode kineski mediji ovoga jutra, deo raketnog modula koji je lansiran za kinesku svemirsku stanicu Tjanhe a ona je lansirana 29 aprila, njen pad se očekuje 10. maja ali po njihovim proračunima apsolutno ne zanju gdje će modul uopšte da padne? Inače, jezgro rakete koje je visoko skoro 30 metara, lansiralo je modul “nebeska harmonija”, koji je ušao u orbitu, ali se tada počeo nekontrolisano ponašati, i kada su zapravo i izgubili kontrolu nad njom.

Inače, kinezima ovo nije prvi puta da su nešto uradili, jer su prije 3 godine imali isti slučaj kada su svi dijelovi sagorili u atmosferi, ali su neki dijelovi oštetili nekoliko zgrada u Obali Slonovače. Džonatan mekdauel stručnjak sa Univerziteta Harvard kaže da modul kruži oko zemlje svakih 90 minuta i to brzinom od oko 28.000 kilometara na sat, a nekada na visini od oko 300 kilometara.

Ono što je jedino važno je to da će u 90% situacija komadi modula pasti u Okean koji pokriva čak 71% cijele svjetske površine. Madrid i New York na sjeveru, a južno Velington i Čile u tom rasponu bi negdje komadi modula trebala pasti, tako da je Srbija i Balkan u sigurnoj zoni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here